22 Şubat 2013 Cuma

Sırbistan-Belgrad-Novi Sad


Üsküp’ten Belgrad’a gitmenin en güzel yolu tren kullanmak. Hatırlayacağınız üzere bir önceki yazıda tren istasyonunun otobüs terminali ile aynı yerde olduğundan bahsetmiştik.

Üsküp Belgrad arası tren seferleri her gün ve günde 2 tane. Bunlardan ilki sabah 8.20’de, ikincisi de 20.10’da. Belgrad’dan tekrar Üsküp e geri dönüş yapacaksanız eğer, gidiş dönüş biletini aynı anda almak mantıklı olanı. Tek yön 24 Eu, fakat gidiş dönüş alınan biletler için 32 Eu ödeme yapacaksınız. Bu da 16 Eu kazanç demek.

Tavsiyem bilet aldıktan sonra şöyle etraflarda bir market bulup tuzlu tatlı yiyecek bir şeyler almanız. Yola ne kadar tok çıksanız da elbet bir süre sonra acıkıyorsunuz. Neden bu kadar eminim? Üsküp’ten yola çıkan biri 9 saatte Belgrad’da oluyor. Bu da kısmen uzun bir süre. 

Çok eski bir tren, bu seferleri gerçekleştiriyor. Gördüğünüz anda binip binmemekte kararsız kalacaksınız. Tren oldukça eski olsa da içi çok konforlu. Üsküp’ten Belgrad’a giderken dolulukla ilgili bir sıkıntı yaşamamıza rağmen, Belgrad’dan Üsküp’e dönerken zor yer bulduk. Sözün özü ne olacağı belli olmuyor en azından bir yarım saat erken gitmekte yarar var trene.

Akşam treni sabahın köründe Belgrad’a varıyor. Hiçbir toplu taşıma aracının çalışmıyor olması çok muhtemel. Tren istasyonunun kapısından çıktığınızda şehir merkezi sol tarafınızda kalıyor. Sol taraftaki caddenin kenarından bir taksiye binerseniz sizi 450 dinar a şehir merkezine bırakır. Ya da yol üstündeki tramvay raylarını takip ederseniz 10-15 dakikalık bir yürüyüş sonucu şehir merkezine varabilirsiniz, tercih sizin.

Bu arada bahsetmeyi unutuyordum az kalsın.  Bu yazıyı yazdığım anda 110 Sırp Dinarı 1 Eu ya eşit durumda.

Eğer sabah trenine binip akşamüstü Belgrad’da olduysanız size önerim toplu taşıma araçlarını kullanmanız. Hiç çekinmeye lüzum yok, şoförler kim bilet basıyor kim basmıyor ilgilenmiyor. Durum Türkiye’den biraz farklı. Ara sıra kontrole denk geliyorsunuz ama. Bu yüzden yaklaşık 120 Dinar değerindeki tek binişlik kartlardan bir tane alıp cebinize atmanız, ama kesinlikle zorunda kalmadıkça kullanmamanız iyi olacaktır. Biz 5 gün içinde sadece 1 defa kontrole yakalandık, onda da İngilizce bilmeyen turist gibi davranıp durumdan sıyrıldık.

Kendinize uygun bir hostel belirlemiş olacaksınızdır muhtemelen. Fakat şiddetle tavsiye edeceğim bir hostel var: Hostelche.  Çok temiz ve çalışanları çok güler yüzlü. Ayrıca şehrin göbeğinde.

Belgrad'da gezeceğiniz bölgelerin yüzde 90'ı bu karenin içinde.


Belgrad’a vardığınızda sizi Makedonya’dan farklı bir görüntü bekliyor olacak. Makedonya’yı gözünüz bir yerlerden ısırıyorken, Belgrad’ın oldukça farklı bir yer olduğuna şahit olacaksınız. Çok düzenli ve güzel bir şehir, ayrıca insanları sanıldığının aksine Türkleri çok seviyorlar ve çok yardımseverler.

Kalacağınız hostel kuvvetle muhtemel size güzel bir şehir haritası verecektir. Aman gözünüz gibi bakın müthiş faydalı bir şey. Gezilecek yerlere haritadan ve http://www.belgradeeye.com/index.html sitesinden bakarsınız, ben size birkaç tüyo vermeye çalışacağım.

Belgrad’a yaptığınız turistik gezinin hakkını 5 günde verebilirsiniz. Fakat öğrenilen bir çok özelliğinden sonra Belgrad’da zaman geçirmek daha bir harika. En az bir hafta kalmak gerekir.  İlla müzeler parklar görmek zorunda değilsiniz, amaçsızca sokaklarında dolaşmak bile mutlu ediyor insanı.

Sırbistan’ın genelinde yemek porsiyonları çok büyük. Bir öğün sizi 7-8 saat tutabiliyor rahatlıkla. Fiyatlar da oldukça uygun.

İnanılmaz bir meyhane kültürü var. Skadarlia adındaki bir caddede bu yerel meyhaneler mevcut. Onlar “Kafana” diyor bu meyhanelere. Keman, çello ve kalın sesli müzisyenlerin eşliğinde rakijalarınızı içebilirsiniz, insanı oldukça eğlendiren bir ortam.

Rakija demişken, Sırbistan’ın yerel içkisi. Şat bardağında geliyor önünüze, oldukça sert ama insanı çokça mutlu eden bir içki. Denemeden dönmek saçma olur.  

Şehrin Zemun bölgesini gezmeden Belgrad’dan çıkmayın. 3 bin yıllık bir tarihe sahip olan bu bölge tuna nehri üzerindeki meyhaneleriyle (gerçekten suyun üzerinde) tek kelimeyle muhteşem.

Gelelim birkaç ufak harcama kalemine:

En muhteşem restoranda bir kase çorba: 2 Eu. (kase dediklerim türkiyenin 3 katı kaseler, abartısız! Ciddiye alın)
Ortalama bir restoranda tıka basa doymanın bendeli: 4-5 Eu.
En pahalı meyhanede bir bardak rakija (gidince başka içki içmeyin): 2 Eu-2.5 Eu.
Temiz ve güzel barlarda bir bira: 1.2 Eu

*ucuzluğun, kalitenin ve mutluluğun kenti Belgrad.

Belgrad’a gelmişken Novi Sad’a uğramadan kesinlikle bitirmeyin gezinizi. Novi Sad hem Belgrad’dan çok sakin, hem de gece hayatı daha renkli. Çok şirin ufacık tefecik bir şehir. Çok büyük bir tarih barındırıyor. Meraklısı için bire bir.
Belgrad’dan trenle Novi Sad’a gitmek aşağı yukarı 2 saat sürüyor ve bu yolculuğun bedeli 4 Eu.

4 yorum:

  1. belgradda taxicilere dikkan edin,özellikle havalimanından binerken korsanına çatmayın 10 euroluk yer için 30-50 euro arası alıyorlar,tarife 1'den açmasını isteyin taksimetresini açmam derse şnip başka taxiye binin 3 çeşit tarife vardır ve bilmediğiniz için tacimetre şakır lakır sayar baka kalmakla yetinirsiniz dikkat edin, havalimanından her yarım saatte bir hemen çıkışda solda otobüs durağı var A1 'e binin sizi direkt şehir merkezine götütecektir bedeli 3 euro, ben yandım siz yanmayın, özdllikle yabancıları hiç afetmiyorlar, ben 4 gün kaldım kaldığım yer şeçimini zemun tarafında yapmıştım taxi git gel 4günlük sadece taxi harcamam 100 euroyu buldu, otobüsleri kullanın, zaten kontrol falan yok, kaçak orta kapıdan binin, yakalandanız bile pasportunuzu gösterin hiçbirşey bilmediğinizi söyleyin size gülümseyerek tebrssüm yapıyorlar korkmayın :)

    YanıtlaSil
  2. novi sad bence belgraddan daha güzel bir şehir, temiz, insanları canayakın,taxicileri en azından neyse onu ödüyorsunuz farklı bir tarife yok,kızları çok çok çok güzel sempatik, belgraddayer gök cingeneden gecilmiyor mesela ama novi sadda cingene rastlamaniz mucize olur, turkiyenin eskisehiri yada izmiri diyebilirim, halkin buyuk cogunlugu varlikli zengin insanlar, rahat edecegiz yegane sehir bence kesinlikle novi sad'dan geciyor, plaji bile var beachleri vs tum olanakları essiz, ulasim sikintisiz barlari muhtesem zaten hepsi bir yerde aynı kusadası marmaris batlar sokagini andiriyor

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, ben de Eylül'de Belgrad'a gideceğim fakat günübirlik Novi Sad'a da gitmeyi düşünüyorum. Tren biletini nasıl halledebiliriz, önceden mi almam gerekiyor yoksa Belgrad'a gidince alsam oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biletlerinizi gitmeden 2-3 saat önce bile alabilirsiniz. Tren garında satılıyor.

      Sil