22 Şubat 2013 Cuma

Makedonya-Üsküp-Ohrid

Makedonya , Türkiye’den vize istemeyen az sayıda ülkeden biri. Türkiye’den yapılan çok sayıda gidiş geliş sayesinde de havayolu firmaların çok sık indirim yaptığı, inanılmaz kampanyaları kolaylıkla yakalayabileceğiniz bir rota. Ayrıca balkan ülkelerini gezmek açısından güzel bir başlangıç noktası; zira çizeceğiniz bir çember sayesinde yine TC  vatandaşlarından vize istemeyen Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ ve Arnavutluk turu atmanız mümkün.  Rota tavsiyeleri konusuna başka bir yazıda değineceğiz. Yazının sonunda ise referans alabileceğiniz fiyatlar listesi bulabileceksiniz.

Nereye giderseniz gidin seyahate başlamadan önce yapmanız gereken ilk iş, bu seyahat için ayırdığınız Türk Lirasını Türkiye’den çıkış yapmadan önce Euro’ya çevirmek. Çünkü gittiğiniz memleketlerin hiç birinde exchange ofisler TL çevirmeyecek. İndiğiniz ülkede de hemen heyecan yapıp da bütün paranızı o ülkenin parasına çevirmeyin. Çok bilindiktir ama ben gene tembihleyeyim; havaalanlarındaki exchange ofisler, çok büyük bir fark olmamakla birlikte, şehir içlerindekilerden daha düşük kurlarla para bozuyorlar.

İstanbul’dan yaklaşık 1 saatlik bir uçak yolculuğu ile Üsküp’e iniyorsunuz. Üsküp’te saat İstanbul’un 1 saat gerisinden geldiğinden mütevellit, hemen hemen İstanbul’dan uçağa bindiğiniz zamanda Üsküp’te oluyorsunuz. Zira Üsküp’te kalmadan Ohrid ya da Gostivar yolunu tutacaksanız geldiğiniz gibi, saatinizi doğru ayarlamanız önemli.

Üsküp havaalanına vardığınızda şehir merkezine gitmek için internette yazılanların aksine, 1 değil 2 tercih şansınız mevcut. İlk tercih şekli taksi kullanmak, ki asla önermiyorum. Aşağı yukarı 25-30 Euro paranızı alıyorlar elinizden. İkinci ve bizim için mantıklı olan tercih ise havaalanı-şehir merkezi arasında günde çok defa sefer yapan Vardar Ekspresi denen ufak otobüsleri kullanmak. Kişi başı 2.5 Euro vererek astronomik taksi ücretlerinden kurtulmanız mümkün. Havaalanı merkeze çok uzak bir yerde aşağı yukarı 20-25 dakika yol var. Vardar Ekspresi köylerden dar ve uzun yollardan geçiyor, hiç telaş yapmayın şehir merkezine vardığınızı hissedeceksiniz. En olmadı otobüse seslenin yüzde 80 Türkçeyi çat pat da olsa konuşabilen biri vardır. En azından bu oran İngilizce bilen biriyle karşılaşmanızdan daha yüksek bir ihtimal.

Havaalanı-Üsküp merkez otobüs kalkış saatleri


Biz seyahatimizi Üsküp’te kalmadan Ohrid’e gitmek şeklinde planlamıştık. Dolayısıyla 16.00’da indiğimiz uçaktan Ohrid otobüsüne yetişmek için şehir merkezine hiç uğramadan, yine Vardar Ekspresi’nin güzergahında bulunan otobüs istasyonunda indik. Otobüs terminalinde paranızı Makedon dinarına çevirebilirsiniz. Bu yazının yazıldığı sıralar 1 eu yaklaşık 61 Makedon Dinarına denk geliyor.

Ohrid Makedonya’da uğranabilecek en güzel duraklardan biri (gitmedim ama kışın Gostivar kayak için çok güzel diyorlar). Tertemiz Ohrid gölü kenarında ufak, şirin bir taştan kent. Aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Orası; huzurun, mutluluğun ve ucuzluğun bir arada olduğu nadir yerlerden. Balkan ülkelerinde yaşayan insanların yazın akın akın saldırdığı çok güzel bir tatil şehri.

Neyse gelelim yolculuk kısmına. Otobüs terminaline indiğinizde ilk işiniz paranızı Dinara çevirmek, ikinci işiniz ise Ohrid için otobüs bileti almak. Tam bu noktada çok kritik bir durum söz konusu, bilmeden giderseniz keşfetmek çok zor. Taksi den kurtulduk bu da ikinci tüyo: Ohrid’e sadece gidiş bileti almayın! Eğer tek yön bilet alırsanız 8 Eu, gidiş dönüş bilet alırsanız 10 Eu. 6 Eu deyip geçmeyin, taksiden de yırttık. Aşağı yukarı ilk günden 32 Eu kazancımız var.

Eğer siz gittiğinizde değişmiş olmazsa; Türkiye’nin 90’lı yıllarda kullandığı dökük belediye otobüslerine benzer bir otobüsle karşılaşacaksınız. O kadar da sıkıntı olmuyor, dert etmeyin. Öğrenci işi tatil demek biraz sefillik demektir. Çok dar, virajlı, engebeli ve çetin dağ yollarını geçtikten sonra on numara bir kent sizi bekliyor olacak.

Burada taksi kullanmaktan çekinmeyin. Otobüs istasyonundan en fazla 100 Dinar tutuyor şehir merkezi. Ama yine de: kesinlikle taksimetre açtırın, açmıyorlarsa da uyarın, yoksa yazık olur Dinarlarınıza. Şehir merkezindeki meydana gideceğim deyip inin, oradan bulamayacağınız hiç bir yer yok, her yer yürüme mesafesinde. Tabii kalacağınız hostelin adresi mutlaka elinizde olmalı.
Burada bir şeyler önermem gerekiyor sanırım. Öncelikle hiçbir öneriye saplanmayın, her şeye açık olun. Ama ev gibi samimi bir ortam, eğlenceli bir hostel yönetimi istiyorsanız Sunny Lake Hostel’i öneririm. Biz memnun kaldık.

Hem göle girip güneşlenecek, hem akşamları içki içip dans edecek hem de şehri yakından tanımak ve tarihi dokusunu hissetmek isteyeceksiniz muhtemelen. Zaten gezmek dediğin bütün bunların toplamı.
Ohrid’de pazartesi günü tatil sayılır üçüncü tür işler için. Bütün müzeler ve muhteşem manzarası olan kale kapalı. 2 günlüğüne gidiyorsanız pazartesiye denk getirmeyin üzülürsünüz.

Ohrid’de yemek yemek çok ucuz ama ne yapmanız gerektiğini biliyorsanız. Çok net bir durum var ki o da sahile yakın lokantaların şehrin ortalamasından pahalı olduğu.  Ne yapmanız lazım o zaman? Yemek yiyeceğiniz zaman sahilden uzaklaşmanız. Muhtemelen gittiğiniz hostelde size bir harita verecekler. O haritayı elinizden düşürmeyin. Haritanın sağ üst tarafında Çınar diye bir yer olacak. Kocaman bir çınar var orada, o yüzden adı Çınar. Çınar’ın sokağında irili ufaklı lokantalar mevcut. Oldukça büyük porsiyonlar oldukça uygun fiyatlara sizlerle buluşuyor .

Sahilde ve bulvarda bir sürü taverna, pub ve club mevcut. Publarda içip cluplara geçmek daha mantıklıdır ki cluplar barlara ve publara göre oldukça pahalı.
Üsküp’te otobüs istasyonundan aldığınız biletlerin dönüş olanı açık bilet oluyor. Ohrid’de post ofisi solunuza alıp caddeden devam ediyorsunuz ve ufak, beyaz bir kulübede biletinize saat yazdırıyorsunuz.
  
Gelelim birkaç ufak harcama kalemine:

Meydandaki fırından simit poğaça börek ve ya kıymalı peynirli pide almak ortalama tanesi 30-50 dinar arası değişiyor.
Yukarıda bahsettiğimiz lokantalarda:
1,5 kg tavuk kızarmış tavuk: 400 dinar
200 gr köfte: 150 dinar
Dana pirzola: 150 dinar
Şopska: 100 dinar- kesinlikle deneyin, denemeden dönmeyin. Oralara özgü çok güzel bir salata.
Tas kebabı: 160 dinar
Güveç kuru fasulye 200 gr: 100 dinar
Fasulye: 80 dinar
Temiz ve güzel bir barda
30 luk bira: 70 dinar
50 lik bira: 90 dinar

*Viski ya da şampanya içmiyorsanız eğer ortalama fiyatlar aynı.








8 yorum:

  1. Abbas bey merhaba.Yazınızı okudum büyük keyif aldım.Şöyle 3 gün kalacak şekilde üskübe gitsem ne kadar harcarım?1000 dinar şu an 48tl gibi bir rakama denk geliyor.Cebime orada harcamak için günde 3 öğün yemek ve otel için 4bin dinar yeter mi?İstanbul otogarından otobüs ücreti ve bulgaristandan geçerken ne kadar ücret alıyorlar?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bende Mayıs ayında Üsküp'e gitmeyi planlıyorum o tarihe ucuz uçak biletini nereden bulabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Nasıl ucuz seyahat ederim?' yazısına bir göz at. Aydınlatıcı olacaktır.

      Sil
  3. Ben direk Üsküp e gidicem, tavsiyeniz var mı.

    YanıtlaSil
  4. Ben direk Üsküp e gidicem, tavsiyeniz var mı.

    YanıtlaSil
  5. Vodno dagi ve milenyum haç ı gormek gerek teleferikle cikiliyor

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Üsküpte vuruş kaç kuruş ?

    YanıtlaSil